nieuws

Circulair slopen en bouwen

Wat als slopen niet het einde is, maar juist het begin van iets nieuws?
Op de Paltroklocatie in Zaandam bewijzen Boy Limmen Sloopwerken, Blue Banner RED en aannemingsbedrijf Kuin dat circulair bouwen geen toekomstmuziek is, maar dagelijkse praktijk.

Van sloop naar hergebruik

In opdracht van Blue Banner RED, de ontwikkelaar achter het nieuwbouwproject De Paltrok, verzorgde Boy Limmen Sloopwerken de sloop van de bestaande panden op de locatie. Maar in plaats van simpelweg platgooien en afvoeren, werd er op duurzame wijze gedemonteerd. Materialen werden zorgvuldig gescheiden: metselwerk van beton, schoon van vervuild.

Een deel van de metselstenen werd zelfs op locatie gebikt en geschikt gemaakt voor hergebruik via Re-Brick, een prachtig voorbeeld van hoe ambacht en innovatie hand in hand kunnen gaan. Het schone betonpuin werd afgevoerd naar Urban Mine, waar het zal worden verwerkt tot nieuw beton. En daarmee is de cirkel nog niet gesloten…

De cirkel verder sluiten

Want wie neemt dat nieuwe circulaire beton straks weer af? Juist, aannemingsbedrijf Kuin, de partij die project De Paltrok aan het realiseren is. Zo wordt het materiaal dat vrijkwam bij de sloop, via verwerkingspartners opnieuw geschikt gemaakt en weer toegepast in de bouw van het nieuwe complex. Tijdens het bereiken van het hoogste punt komt dit circulaire beton terug in het gebouw: niet alleen als bouwstof, maar als tastbaar symbool van een keten die samen sluit. Een concreet resultaat van samenwerking, vertrouwen en gedeelde visie.

Duurzaamheid in cijfers

De circulaire aanpak bij De Paltrok blijft niet bij mooie woorden, de impact is concreet en indrukwekkend. Alleen al door het hergebruik van beton is meer dan 87.000 kilo CO₂-uitstoot bespaard. Tel daar het zorgvuldig hergebruikte metselwerk bij op, en de teller loopt op tot ruim 92.000 CO₂ kilo aan vermeden uitstoot. En dat enkel op deze twee onderdelen van het project.

Maar wat zegt zo’n getal eigenlijk? 92.000 kilo CO₂ – dat klinkt veel, maar hoe ziet dat eruit in het dagelijks leven?

Om een beeld te schetsen van die impact: dat momt neer op 460 vliegreizen van Amsterdam naar Parijs. Of je kan 615.000 kilometer rijden in een benzineauto, dat is vijftien keer de wereld rond. Liever een culinaire vergelijking? Denk dan aan 230.000 rundvleeshamburgers. Genoeg om drie volle voetbalstadions mee te vullen. En in termen van natuur: het zou een jaar lang het werk zijn van maar liefst 4.600 bomen om dezelfde hoeveelheid CO₂ op te nemen.

Meer dan één project

Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat deze samenwerking tussen Blue Banner, Boy Limmen en Kuin geen eenmalige actie is. Op meerdere projecten werken deze partijen intensief samen om de principes van circulair bouwen toe te passen in de praktijk. Van strategisch opdrachtgeverschap tot praktische uitvoering op de bouwplaats: duurzaamheid is hier geen papieren ambitie, maar een gedeelde overtuiging.

Samen toekomst maken

De herontwikkeling van de Paltroklocatie laat zien dat duurzaamheid en samenwerking elkaar versterken. Het is een voorbeeld van hoe je als ontwikkelaar, sloper, verwerker en bouwer gezamenlijk een positieve impact kunt maken – niet alleen op een plek, maar op de hele bouwketen.

Een steen eruit, een stap vooruit.